Hírek

2018. 01. 23-án - nem jogerősen - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala törölte a Rubik kocka térbeli védjegyét, amely egy angol cég tulajdonában volt. Korábban az EUIPO is törölt ehhez hasonló térbeli védjegyet az EU területén.

A legjobb non-profit szellemi tulajdonvédelmi egyesület lettünk Európában

Az Egyesület Szalai Ádám védelmére kel

Az Állami Számvevőszék jelentésében elmarasztalja a Hivatalt a Hipavilon Kft-vel folytatott ügyletei kapcsán (FRISSÍTVE az igazságügyi miniszter levelével)
Szegények Szabadalma

Szegények Szabadalma lényege, hogy anyagi okokból egyetlen magyar - önmagában életképes - találmánya se jusson ebek harmincadjára. Startup vállalkozások, egyetemi oktatók, bérből élők, nyugdíjasok és sok kreatív magyar számára nehézséget okoz az a sok-százezer forint, amely egy jó szabadalmi bejelentés elkészítéséhez szükséges. Rossz szabadalmi bejelentés viszont - még ha meg is kapná az oltalmat - könnyen megkerülhető, ezért nincs sok értelme. Az alábbi problémákra kellett megoldást találni:

  • A találmány ismerete nélkül egyetlen befektető sem fog pénzt áldozni szabadalmaztatásra, fejlesztésre.
  • Szabadalmi bejelentés nélkül viszont nagy kockázat kiadni féltett titkainkat.
  • Szabadalmi bejelentést követően már új műszaki tartalom nem vihető be a dokumentációba, ezért a szabadalmi oltalom mozgástere a bejelentési anyagra szűkül.

Ezért nagyon fontos, hogy egy szabadalmi bejelentés már kezdetben is a lehető legjobb legyen. A hibák többsége csak a vizsgálati szakaszban, azaz a szabadalmi bejelentés nyilvánosságra jutása után derül ki, amikor a hibát nem lehet orvosolni. A szegények szabadalmának lényege, hogy olyan szabadalmi bejelentést nyújthasson be a feltaláló, amely alkalmas arra, hogy 0,5-1,5 év múlva jó szabadalmi bejelentés szülessen belőle. A benyújtott szabadalmi bejelentés után a feltaláló már bátrabban kereshet befektetőt, aki társul szegődve biztosítja a profi szabadalmi bejelentés anyagi hátterét. Társadalmi szinten ez generálhatja a technológiai innovációt, és az ezt szükségszerűen védő szabadalmi bejelentéseket. Az esetleg sikertelen feltaláló - befektető híján - költségmentesen, és találmánya nyilvánosságra jutása előtt visszavonhatja szabadalmi bejelentését. A sikeres feltaláló pedig - befektető és szabadalmi ügyvivő segítségével - jó, nehezen megkerülhető szabadalmi bejelentéssé alakíthatja már bejelentett találmányát.

A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület tagjai naptári évente egyszer díjmentesen készíthetik el szabadalmi bejelentésüket az egyesületet támogató szabadalmi iroda jóvoltából. Ez oly módon történik, hogy a szabadalmi iroda hozzáférési kódot ad a Szegények Szabadalma weblapján lévő szabadalmi leírást összeállító alkalmazáshoz, amelyet egyesületünk megküld Önnek. A részleteket a Szegények Szabadalma oldalon tanulmányozhatja. Az eljárás során az iroda nem ismeri meg az Ön szabadalmi bejelentésének tartalmát. A szabadalmi bejelentést az Ön számára egy szoftver fogja elkészíteni. A szoftver alkalmazása során Ön minden lépésről megkapja a - példákkal segített - felvilágosítást, és tulajdonképpen kérdésekre kell válaszolnia, amely alapján automatikusan fog elkészülni a szabadalmi bejelentési dokumentáció.

A Szegények Szabadalma kapcsán a találmány levédése csak világszinten új, nem kézenfekvő, műszaki jellegű találmányok esetén lehetséges, amely az ötletnél már messzebbre jutott a fejlesztésben. Ugyanakkor nem szükséges sem prototípus, sem részletes kiviteli terv. Lényeges, hogy minden kérdésre alapos választ adjon. Az oltalmat Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyújtja, és maximum 20 évig tartható fenn. A magyar oltalom csak Magyarországra terjed ki. A hivatal ügyintézése két fázisban történik: formai és kutatási szakasz, valamint a 1,5-2 év között külön kérelmezendő vizsgálati szakasz. A teljes ügyintézési idő 3-5 év, de az oltalom a bejelentési napra visszaható hatályú. Külföldi bejelentési szándék esetén 10-11 hónapon belül kell dönteni, és szabadalmi ügyvivőhöz fordulni, hogy a nemzetközi vagy külföldi bejelentés még az elsőbbségi évben megtörténhessen. A szabadalmi bejelentés után Ön már bátrabban kereshet befektetőt. Az egyesület tervezi, hogy hamarosan a technológia transzfer területén is szolgáltatásokat indít, a kockázati tőke és a feltalálók közötti kommunikáció és együttműködés támogatására.

Szegények Szabadalma a médiában