Hírek

2018. 01. 23-án - nem jogerősen - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala törölte a Rubik kocka térbeli védjegyét, amely egy angol cég tulajdonában volt. Korábban az EUIPO is törölt ehhez hasonló térbeli védjegyet az EU területén.

A legjobb non-profit szellemi tulajdonvédelmi egyesület lettünk Európában

Az Egyesület Szalai Ádám védelmére kel

Az Állami Számvevőszék jelentésében elmarasztalja a Hivatalt a Hipavilon Kft-vel folytatott ügyletei kapcsán (FRISSÍTVE az igazságügyi miniszter levelével)
Lúzer Elek bemutatja

Kellő szellemi tulajdonvédelmi információ hiányában bármelyikünkből válhat Lúzer Elek. A kétperces parabolákban Szőke András humorista, Balázs Béla-díjas színész vonja le a tanulságot.

Lúzer Eleknek ellopják a biciklijét a kocsma mellől, sőt még nyilvános helyen hagyott találmányát is ellopják. Az első esetben fel tud lépni a tolvaj ellen, a nyilvánosságra jutott találmány azonban legtöbbször közkincs, hacsak nincs szabadalmaztatva.

Lúzer Elek tanul a dolgokból. Következő találmányát, a villát (amit először háromágú kanálnak nevez) sikeresen szabadalmaztatja, majd felkeresi a Kanálgyárat. A Kanálgyár nem veszi meg a licencet, hanem hamarosan piacra dobja a négyágú villát. Elek csak ekkor tudja meg, hogy a szabadalom önmagában kevés. Az oltalom nem terjedt ki a négyágú villára. Pedig elég lett volna egy profi szabadalmi ügyvivő, aki háromágú étkezésre szolgáló eszköz helyett legalább kétágú étkezésre szolgáló eszközként védi le a találmányt.

Lúzer Elek és felesége Katinka sikeres kisvállalkozók. Terméküket - a nevükből képzett márkanévvel - ELKA-nak hívják. Váratlanul éri őket, hogy egy ismeretlen, de hasonló nevű európai védjeggyel bíró külföldi bitorlással vádolja őket. Ráadásul a pert is elvesztik, és az őket ért csapás miatt új életet kell kezdjenek. Legközelebb gondosabban fognak eljárni a névadással, és le is fogják védetni nevüket.