Hírek

2018. 01. 23-án - nem jogerősen - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala törölte a Rubik kocka térbeli védjegyét, amely egy angol cég tulajdonában volt. Korábban az EUIPO is törölt ehhez hasonló térbeli védjegyet az EU területén.

A legjobb non-profit szellemi tulajdonvédelmi egyesület lettünk Európában

Az Egyesület Szalai Ádám védelmére kel

Az Állami Számvevőszék jelentésében elmarasztalja a Hivatalt a Hipavilon Kft-vel folytatott ügyletei kapcsán (FRISSÍTVE az igazságügyi miniszter levelével)
HÍREK

A legjobb non-profit szellemi tulajdonvédelmi egyesület lettünk Európában

Büszkék vagyunk arra, hogy a Global Law Experts 2016-ban a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesületet választotta a legjobb non-profit szellemi tulajdonvédelemmel foglalkozó egyesületnek Európában az évben a szellemi tulajdonvédelem területén végzett kiemelkedő érdekvédelmi és tényfeltáró munkájáért. Köszönjük minden pártoló tagunknak a támogatást, akik hozzájárultak eme kiemelkedő eredmény eléréséhez! Egyesületünk 2017-ben is folytatja a hazai innovációvédelem erősítését szolgáló munkáját.

Az Egyesület Szalai Ádám védelmére kel

Szalai Ádámot szabadsága alatt kereste meg egy bulvárlap, Szalai Ádám pedig Szalai Ádámként válaszolt „magánéletét érintő” néhány bugyuta kérdésre. Információink szerint a bulvárlap annyi fáradságot sem vett, hogy ellenőrizze, hogy ez a Szalai Ádám az a Szalai Ádám-e, akire ők gondolnak. A bulvárlapnak adott válaszok igazak voltak, sőt a tények ismeretében szellemesek is. Sajnálatos, hogy egy olyan lap, amely felületes nagyvonalúsággal turkál közismert személyek magánéletében, zéró humorérzékkel rendelkezik, ha róla van szó. Mimóza lelke van, egyúttal rinocéroszbőr van az arcán, sőt rinocéroszként fenyegeti az igazi Szalai Ádámot, mármint az egyiket. A lapnak bocsánatot kellett volna kérnie az érintettektől és az olvasóktól, és humorral kellett volna intéznie, illetve folytatnia a témát. Amennyiben a bulvárlap beváltja fenyegetését, úgy a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (www.mszte.com) minden jogi segítséget megad Szalai Ádámnak, és nem hagy kétséget afelől, hogy a bulvárlap fog a végén megszégyenülni, és perköltséget fizetni. Sőt, tettre kész ügyvédekből bulvárfigyelő hálózatot épít, és a személyiségi jog legkisebb megsértése esetén is felfog lépni a rinocéroszbőrű bulvárjogsértések ellen.

Az Állami Számvevőszék jelentésében elmarasztalja a Hivatalt a Hipavilon Kft-vel folytatott ügyletei kapcsán (FRISSÍTVE az igazságügyi miniszter levelével)

Befejeződött az Állami Számvevőszék vizsgálata a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának ügyében a Hipavilon Kft-vel kapcsolatos kétes ügyletek kapcsán. Egyesületünk kiemelte a legfontosabb információkat a jelentésből. A kivonat az alábbi képre vagy [IDE KATTINTVA] letölthető.

A teljes jelentés mellékletében olvasható, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének címzett levelében reagált a számvevőszéki jelentéstervezetre. A levél legfontosabb megállapításait szintén kiemeltük, a dokumentum az alábbi képre vagy [IDE KATTINTVA] letölthető.

Állami Számvevőszék Trócsányi levél kiemelt előnézet

A teljes jelentés [IDE KATTINTVA] letölhető.

Egyesületünk javaslatokkal élt az igazságügyi miniszter felé a Használati mintaoltalmi törvény felülvizsgálati koncepciója kapcsán - javaslatainkat tartalmazó levelünk a tovább gombra kattintva olvasható [TOVÁBB]

Az igazságügyi miniszternek címzett levelünkre dr. Nemessányi Zoltán, a nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár válaszolt, amelyben arról biztosítja Egyesületünket, hogy az általunk megfogalmazott javaslatokat is figyelembe fogják venni a koncepció kialakítása során. A levél [IDE KATTINTVA] olvasható

A levelek az alábbi képekre kattintva is letölthetők:

Hami törvény koncepcióhoz MSZTE előnézet Hami törvény koncepcióhoz válasz előnézet

Lázár János Miniszter úr levelével tisztelte meg Egyesületünket [TOVÁBB]

Bár Miniszter úr a javasolt rezsicsökkentésre most nem látott lehetőséget, elismeréssel szólt az Egyesület érdekvédő tevékenységéről, és egy szakmai fórum létrehozását javasolta. Miniszter úrnak bizonyára nem volt tudomása arról, hogy az SZTNH durván félrevezethette a Kormányt a kisvállalkozásokat érintő fenntartási díj terheit illetően. Mint Trócsányi miniszter úr korábbi leveléből ismert, az ábrán látható, EU-ból kiemelkedő szabadalmi díjról az SZTNH úgy tájékoztatta saját miniszterét, hogy az csupán átlagos.
EU első 10 szabadalmi évdíj

Az egyesület reagált az Igazságügyi miniszter válaszára

Az egyesület nyílt levélben reagált Trócsányi László Igazságügyi miniszter válaszára, felhívva a figyelmet a hazai innovációvédelem valódi helyzetére. [TOVÁBB]

Az Igazságügyi miniszter válaszolt az egyesület nyílt levelére

Trócsányi László Igazságügyi miniszter megtisztelte a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesületet, és válaszolt a neki címzett nyílt levélre, amelyben egyesületünk a hazai innováció helyzetére, valamint az ezt javítandó javasolt intézkedésekre hívja fel a figyelmet. [TOVÁBB]

Az egyesület nyílt levélben szorgalmazza az Igazságügyi minisztertől a magyar fejlesztők hatékonyabb védelmét.

Engedje meg tisztelt Miniszter Úr, hogy Egyesületünk innovációvédelem iránt érzett aggodalmait nyílt levélben ossza meg Önnel. Egyesületünk véleménye szerint a növekvő fejlesztési források csak növekvő innovációvédelmi készség mellett fognak nemzetünk javára hasznosulni, ezért e védelmi terület az eddigieknél erősebb összefogást követel. [TOVÁBB]


AZ EGYESÜLET KÖZLEMÉNYE 2015. 05. 27.
Megvédte a bíróság a közérdekű bejelentőt

A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnöke pert nyert a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara ellen, így helyreállt Pintz György kamarai tagsága, amelytől koncepciós eljárásban akarták megfosztani, miután megvédte a magyar fejlesztők érdekeit. [TOVÁBB]


Egyesületünk az Európai Parlamenthez fordult a készülő üzleti titok-védelmi irányelv kapcsán

Új irányelv van előkészületben, mely az eddigieknél komolyabb fellépési lehetőséget nyújt a visszaélések károsultjai számára. Az üzleti titkok megfelelő védelme, azok titokban tartása minden gazdasági szereplő számára kulcsfontosságú kérdés. Új megoldások, technológiák után való kutatás, azok kifejlesztése komoly tőkebefektetést igényel a vállalkozó részéről. Ennek megtérülésére csak akkor lehet számítani, ha szellemi alkotásainkat megfelelő védelem alá helyezzük, mind technikai szempontból, mind a jog által számunkra biztosított fellépés lehetőségét megfelelően kihasználva.
[TOVÁBB A TELJES CIKKHEZ]


Indul a szegények szabadalma

2015. március 15-e után pártoló tagjaink számára ingyenesen elérhető a SZEGÉNYEK SZABADALMA, ahol tőkeszegény, de okos feltalálók, startup cégek szabadalmi ügyvivői munkadíj nélkül készíthetik el ötletük, innovációjuk szabadalmi bejelentését. Tagjaink az egyesületnél kérhetnek hozzáférési kódot a programhoz.

A szolgáltatás titkosított felületen, kérdés-felelet formájában, a feltaláló válaszaiból készíti el a komplett szabadalmi bejelentési csomagot, amelyet a feltaláló postán vagy személyesen adhat be a hivatalba. A szabadalmaztatás háttérismeretinek megismerését a Találd fel magad! képes könyv (www.talaldfelmagad.hu) segíti.

A SZEGÉNYEK SZABADALMA program lehetővé teszi, hogy a feltalálók szabadalmi bejelentésük után befektető-társat keressenek. Ezt később külön programmal segíteni is szándékszik az egyesület. A befektető társsal fel kell keresni egy szabadalmi ügyvivőt az igénypontok véglegesítése és a külföldi bejelentések megtétele miatt; de így már csak annak kell fizetnie szabadalmi ügyvivői munkadíjat, aki átesett egy befektetői szűrőn. A teljes innovációs folyamatot a mellékelt ábra szemlélteti.


Egyesületünk főszponzora lett az év magyar szabadalmi és védjegy irodája

Pintz és Társai Kft. nyerte el a Corporate International Év Szabadalmi és Védjegy Irodája címét 2014-ben Magyarországon. A díjat a Corporate International nemzetközi jogi magazin ítélte oda és adta át. A magazinnak 150 országban mintegy 70 000 olvasója van.


Magyar szakember került az Európai Szabadalmi Hivatal tanácsadó testületébe

A 38 tagállamot tömörítő, évente 270000 szabadalmi bejelentést fogadó Európai Szabadalmi Hivatal 40 éves történetében először fordult elő, hogy magyar szakember tanácsára is igényt tartanak. Pintz Györgyöt, egyesületünk elnökét, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft. ügyvezetőjét 3 évre kérték fel a poszt betöltésére. Feladata a szabadalmi információkkal kapcsolatos teendőkkel függ össze. Pintz György azon kevesek egyike, akit az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke személyesen kért fel. Pintz György csak rövid időre vállalta a felkérést, hogy teljes egészében a Szegények szabadalma projektnek szentelhesse szabad idejét.


Az Integrity Kft. ingyen domaint kínál új tagjainknak

Nagylelkű tagunk, az Integrity Kft. ingyen magyar (.hu) domaint kínál új tagjainknak, továbbá két évig azok ingyenes fenntartását is vállalja. A domain kiválasztására az online belépés elfogadása után lesz lehetőség.


Kockázati tőkések jelentkezését várjuk, akik a későbbiekben szívesen társulnak magyar feltalálókkal

Egyesületünk célul tűzte ki, hogy megteremti a kommunikációt a kockázati tőke és a feltaláló között. A tőke és a találmány eddig nehezen talált egymásra Magyarországon. Ennek egyik oka az indokolt és kölcsönös bizalomhiány, másik oka pedig, hogy hozzáértők nem vállalták fel ennek szervezését. Az egyesület bizalmas platformot kíván teremteni a két fél egymásra találásához. Befektetők minősített pártoló tagok lehetnek, a már bejelentett találmányoknak pedig előzetesen át kell esnie egy újdonság ellenőrzési szűrőn. Az egyesület szakmai szempontokat kíván nyújtani a találmány értékének meghatározásához is. Egyelőre befektetők, kockázati tőkések, "kék angyalok" jelentkezését várjuk, hogy felmérjük az igényeket, és figyelembe vehessük javaslataikat.